Ελένη Τσακάλου
Διπλωματούχος καθηγήτρια της αναγνωρισμένης από το κράτος Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού “ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ”, κάτοχος MA Professional Practice Dance Technique Pedagogy και ΜΑ Choreography (Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance, UK).
Ελένη Τσακάλου
Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Σχολής.
Η Ελένη Τσακάλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι διπλωματούχος καθηγήτρια της αναγνωρισμένης από το κράτος Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού “ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ”, κάτοχος MA Professional Practice Dance Technique Pedagogy και ΜΑ Choreography (Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance, UK).
Η αγάπη της για τον χορό την ώθησε το 2008 να δημιουργήσει μια σχολή , που στόχο έχει να προσφέρει μία άριστη διδασκαλία πάνω στην τέχνη αυτή καλύπτοντας τόσο την τεχνική όσο και την θεωρητική κατάρτιση των μαθητών της.
Στο κλασικό μπαλέτο έχει διδαχθεί Ρώσικο, Γαλλικό και Αγγλικό σύστημα. Ωστόσο , στην σχολή της διδάσκεται το διεθνώς αναγνωρισμένο Ρωσικό σύστημα VAGANOVA. Δάσκαλοι της ήταν οι: Πάνος Καλφοδήμος, Σύνθια Φρυδά, Βάσω Κίκνα, Άννα Πέτροβα, Teresa Brown, Δημήτρης Καμινάρης, Ζέφη Μπαρτζώκα, Εύα Παγουλάτου, Anton Stoinov, Mioara Popescu, Γεωργία Αγγελοπούλου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Γιάννη Μέτση, Alain Astie, Μπέκυ Μπερτουμή, Daniel Lommel, Έμυ Κορφιά, Maria Lozanova-Buzincu (principal soloist dancer National Opera and Ballet Iasi, Romania & Art university "George Enescu",dance teacher), Alexandra Kozmer (principal dancer at Hungarian National Ballet)κα. Επιπλέον, έχει παρακολούθησει σεμινάριο κλασικού μπαλέτου – ρεπερτορίου και σύγχρονου χορού στην σχολή της Βάρνα στην Βουλγαρία και μαθήματα θεωρίας μπαλέτου με τον Daniel Lommel. Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο με θέμα ''ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΤΗΜΑΤΟΣ VAGANOVA - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 8 ΕΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ''. Εξακολουθεί να μελετά τον κλασικό χορό με καθηγήτρια την Tania Miltenova (απόφοιτη Vaganova Academy of Russian Ballet) και με τον Mr. Runqiao Du (Ballet Coach). Στην διδασκαλία της δίνει έμφαση τόσο στην ουσιαστική κατανόηση της τεχνικής κάθε βήματος όσο και στην χορευτικότητα, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένο αρμονικό αποτέλεσμα.
Στον σύγχρονο χορό έχει διδαχθεί τα συστήματα Limon, Release και Graham. Mαθήτευσε κοντά στους Αλίκη Καζούρη, Ντορίνα Καλεθριανού, Μιχάλη Ναλμπάντη, Βάλια Αλεξανδράτου, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Μπέτυ Δραμισιώτη, Πέννυ Διαμαντοπούλου, Όλια Τορναρίτου. Έχει διδαχθεί χορογραφική σύνθεση από τους Μιχάλη Ναλμπάντη και Χάρη Μανταφούνη και έχει παρακολουθήσει workshops με καθηγητές του Jacob’s Pillow, σεμινάριο σύγχρονου χορού και ρεπερτορίου με την ομάδα σύγχρονου χορού Vertigo, σεμινάριο σύγχρονου χορού με την Πωλίνα Κρεμαστά. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τους Αποστολία Παπαδαμάκη, Χριστίνα Μπέσκου, Νίκο Καλογεράκη, Λίντα Καπετανέα κ.α. Η επιμόρφωσή της εμπλουτίζεται με συνεχείς σεμιναριακές σπουδές. Εχει διδάξει σε διάφορες σχολές χορού της Αττικής , καθώς και σε δημοτικά σχολεία. Ως χορεύτρια, υπήρξε τακτικό μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού “Παράθυρο” και έχει αρκετές συμμετοχές σε διάφορες ομάδες χορού.
Είναι κάτοχος διπλωμάτων Flamenco, Spanish Dance Society με Honours με καθηγήτρια την Γιώτα Πολυχρονοπούλου.
Έχει συνεργαστεί με την ψυχολόγο Σταυρούλα Σανίδα στο συντονισμό βιωματικών ομάδων προσωπικής έκφρασης και επικοινωνίας μέσω της κίνησης. Ενδεικτικά σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί:
- «Κινούμαι, άρα μιλάω»: ομάδα κίνησης και έκφρασης.
- «Το σώμα: ένα ηχείο συναισθημάτων!»: ομάδα κίνησης και έκφρασης.
Από τον Απρίλιο του 2018 είναι πιστοποιημένη καθηγήτρια Progressing Ballet Technique εκπαιδευμένη από την Callie Roberts και από τον Οκτώβριο του 2018 είναι εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη εφαρμόστρια της Orthosomy ® Method από την ιδρύτρια της μεθόδου Μαρία Πρίφτη Παππά (επιπέδων basic, senior, advanced).
Έχει παρακολουθήσει σεμινάριο θεατρικού παιχνιδιού ''Χώρος-Χρόνος και Γλώσσα Σώματος'' με εισηγητή τον κ.Λάκη Κουρετζή, σεμινάριο ανατομίας "Η σημασία της Σπονδυλικής Στήλης στον Χορό '' με εισηγητή τον κ.Θεόδωρο Καβούρ, σεμινάριο παιδοψυχολογίας ''Κατανοώντας τις συμπεριφορές των μαθητών μου'' με την Μάρα Λυτροκάπη, σεμινάριο Σπουδής Μουσικότητας ''Music & Dance Project'' με εισηγητή τον δημιουργό Μιχάλη Χαβαντά.
Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την συγγραφή παιδικών παραμυθιών, τα οποία αποτελούν θέματα για τις παραστάσεις της Σχολής, με το βιολοντσέλο και το πιάνο.
Aπό τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2022 διετέλεσε Ειδική Γραμματέας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Αναγνωρισμένων Σχολών Χορού (Π.Ε.Α.Σ.ΧΟ).