ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Κλασικό Μπαλέτο

Τεχνική Vaganova

Background Image
aq_block_3

Κλασικό Μπαλέτο

Μέτα την μουσικοκινητική αγωγή, σε ηλικία 6 ετών τα παιδιά παρακολουθούν για δύο έτη προπαρασκευαστικά τμήματα πριν ξεκινήσει η εκπαιδευσή τους στον κλασικό χορό.


Διδάσκονται τις βασικές θέσεις με την επίσημη ονομασία τους και το μάθημά τους αρχίζει να αποκτά την κλασική «φόρμα», ώστε να μπουν σιγά σιγά στο κλίμα και στην φιλοσοφία του μπαλέτου. Επίσης, αναπτύσσουν μουσικές δεξιότητες μέσα από κινητικές ασκήσεις μαθαίνοντας έτσι να διακρίνουν και να ξεχωρίζουν τις μουσικές αξίες. 

Από 8 ετών και άνω, τα παιδιά γυμνάζονται σύμφωνα με τους κανόνες του Ρωσικού Συστήματος που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και το οποίο καθιέρωσε η διεθνούς φήμης χορεύτρια και δασκάλα Agrippina Vaganova.

Η εξοικείωση με την κλασική μουσική, τις αρμονικές κινήσεις και την τελειότητα του κλασικού χορού προσδίδει στα παιδιά καλλιέργεια πνεύματος, σώματος και ψυχής. Η εξάσκηση στις pointes (χορός στις μύτες) αρχίζει όταν τα παιδιά συμπληρώσουν το 10ο έτος της ηλικίας τους. Τα μαθήματα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και η διάρκειά τους ορίζεται ανάλογα με την ηλικία τους και το επίπεδο του τμήματος. Aποτελεί τη βάση για οποιοδήποτε άλλο κινησιολογικό µάθηµα και είναι απαραίτητο για τη σωστή τεχνική κατάρτιση πάνω στη κίνηση, ανεξάρτητα µε το αν το παιδί ασχοληθεί µε το χορό επαγγελµατικά ή ερασιτεχνικά.

‘Ετσι τα οφέλη του χορού φαίνονται ξεκάθαρα. Πέρα από το καλογυµνασµένο σώµα, τη χάρη και την αρµονία στην κίνηση, το παιδί αποκτά µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Το πνεύµα συνεργάζεται άψογα µε το σώµα και το αποτέλεσµα είναι ένας χαρακτήρας συγκροτηµένος µε µία ευρύτερη καλλιτεχνική εκπαίδευση.

Στην Σχολή μας λειτουργούν:

Προπαρασκευαστικά Τμήματα: Préparatoire

Κανονικές Τάξεις Μπαλέτου: Elémentaire, Moyenne, Avance και Προεπαγγελματικό τμήμα

Τμήματα Ενηλίκων επιπέδων: αρχάριο & μεσαίο/προχωρημένο

Τμήμα Προετοιμασίας για τις Εισαγωγικές Εξετάσεις των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού και της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Γιατί σύστημα Vaganova;

(Από άρθρο που γράφτηκε για το Ρωσικό σύστημα διδασκαλίας κλασικού χορού)

Σύστημα Vaganova

Το Σύστημα Vaganova είναι μίξη των καλύτερων στοιχείων του Παλιού Αυτοκρατορικού Ρώσικου Συστήματος με μία πιο δυναμική κίνηση την οποία η ίδια η Vaganova ανέπτυξε. Το Σύστημα Vaganova είναι μία μέθοδος του κλασικού μπαλέτου η οποία ενθαρρύνει τους χορευτές να χορεύουν με όλο τους το κορμί.

Χορευτές οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο Σύστημα Vaganova, έχουν υψηλό άλμα και δυνατές στροφές με την βοήθεια της χρήσης των χεριών τους.

Το Σύστημα Vaganova βοηθάει τον χορευτή να αναπτύξει ένα δυνατό κορμό, επιτυγχάνει την μυική ευλυγισία και την επιμήκυνση της κίνησης, χαρίζει ένα υψηλό άλμα δίνοντας την ψευδαίσθηση της αιώρησης, συνδυάζοντας την δύναμη με την χάρη των χεριών τα οποία χέρια άλλες μέθοδοι δεν χρησιμοποιούν με τον ίδιο τρόπο!

Η Τεχνική Vaganova δημιουργεί χορευτές οι οποίοι χρησιμοποιώντας χέρια, πόδια και κορμό σε τέλεια αρμονία (Cordination) διακρίνονται σε όλα τον κόσμο.

Οι καθηγητές

Είναι επαγγελματίες πτυχιούχοι Καθηγητές οι οποίοι μετά την απόκτηση της Επάρκειας καθίστανται αυστηρά εξειδικευμένοι για να διδάξουν το Σύστημα Vaganova που αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο.
Δάσκαλοι που ελέγχονται συχνά για την ποιότητα της διδασκαλίας τους και ενημερώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την εξέλιξη της Παιδαγωγικής και της Τεχνικής του μπαλέτου.
Δάσκαλοι που αναλύουν αργά κάθε κίνηση και επιμένουν στην λεπτομέρεια.
Δάσκαλοι που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο μαθητής να κατακτήσει εύκολα και την πιο δύσκολη κίνηση!

Οι χορευτές-μαθητές μας

Για τους χορευτές – μαθητές μας κάθε ηλικίας είναι χαρά να ακολουθούν και να εκπαιδεύονται σε αυτό το σύστημα γιατί αργά και σταθερά ανταμοίβονται με μια δυνατή και καθαρή τεχνική και μια θεατρικότητα που δηλώνει την καλλιτεχνική τους καλλιέργεια.

Για τα αγόρια η φοίτηση στα τμήματα του κλασικού χορού παρέχεται δωρεάν.